Får man återvinna värme från avloppsvatten? 

Enduce energiåtervinnande golvbrunn minskar varmvattenförbrukningen på applikationsnivå, genom att använda värmeenergin i använt duschvatten till att direkt minska duschblandarens varmvattenbehov. Resultatet är att mindre värme spolas ut från duschen till fastigheters avloppssystem.  

Det finns givetvis inga regleringar som styr att duschutrymmen ska släppa ut gråvatten (använt duschvatten) över någon viss temperatur, men det finns regler i kommuners Allmänna bestämmelser för VA-anläggning (ABVA) som reglerar att man inte får släppa ut kallare avloppsvatten från fastigheten än temperaturen på det till fastigheten inkommande tappkallvattnet. Det kan också finns regler som anger om man får installera avloppsvärmeväxlare på fastighetsnivå i ABVA. Dessa bestämmelser är separata för varje kommun, men tillämpas inte på energibesparande teknik på applikationsnivå. 

Vad gäller eventuell påverkan som ett kallare avloppsvatten kan ha på avloppsreningsanläggningar, så stämmer det att ett för kallt avloppsvatten kan hämma främst kväveavskiljningen i avloppsreningsverken. I en artikel av R. Saagi et. al., City-wide model based analysis of heat recovery from wastewater using an uncertaty-based approach, publicerad 2022 av forskare på Lunds universitet och RISE, gör man en djuplodande analys av effekterna av energiåtervinning för avloppsvattnets inkommande temperatur till avloppsreningsverk. Den detaljerade studien visar bl.a. att värmeåtervinning på applikationsnivå i fastigheter generellt har en försumbar påverkan på inkommande temperatur till avloppsvattenreningsverk, eftersom energiförlusterna till omgivande mark runt avloppsledningsnätet samt inläckande grundvatten har en överordnad effekt på avloppsvattentemperaturen.  

Sammanfattningsvis finns det inga bestämmelser som utgör ett hinder för energieffektiv teknik i duschutrymmen, och det finns heller inget stöd för att energieffektivisering i duschar kan ha negativa effekter på avloppsreningsverk. 

Artikeln uppdaterades 2024-09-23.

Hjälpte den här artikeln dig?

0
0

Kontakta oss

Porträtt av Henrik Hagman på Enduce

Henrik Hagman

Teknik- och produktchef 
henrik.hagman@enduce.se
070-947 57 43

Mer från kunskapsbanken

Kalkrikt vatten har ingen problematisk påverkan på golvbrunnen varken på gråvattensidan (använt duschvatten) eller tappvattensidan. 
Ett varmvattenbaserat rengöringssystem värmer, smälter och spolar bort feta beläggningar ur värmeåtervinningssystemets värmeväxlare.
Serieproduktion och montering sker i huvudsak i Sverige. Produkten består till stor del av återvunnet material. Mässingen är blyfri.

Lär dig mer på våra webbinarier

Välkommen att delta på våra öppna webbinarier där vi presenterar Enduce E1. Under 45 minuter får du en djupare förståelse för vår lösning och möjlighet att ställa frågor. 

Nyhet! Vi erbjuder numera webbinarier med olika fokusområden. Se vilka som intresserar dig bäst via länken nedan. Varmt välkommen!