Kalkrikt vatten har ingen problematisk påverkan på golvbrunnen – varken på gråvattensidan (använt duschvatten) eller tappvattensidan.
Kalkutfällning i tappvattenapplikationer generellt
Problematiska kalkbeläggningar kan generellt bildas i vattensystem när kalkhalten når mättnad för vattenlösningen. Denna mättnad beror främst på vattnets totala hårdhet och temperatur. Att kalk faller ut vid värmning av vatten beror på att kalk som ett utav ett fåtal ämnen har en så kallad omvänd löslighet, vilket innebär att lösligheten av kalk sjunker med ökad vattentemperatur. Beläggningar i vattentekniska applikationer bildas därför i huvudsak antingen vid upphettning av vatten över 60 °C (vid hårt vatten) exempelvis i varmvattenberedare, vattenkokare, kaffebryggare, tvättmaskiner och så vidare; eller vid avdunstning av vatten som gör att mineralkoncentrationen passerar mättnadsnivån.
För Enduce energiåtervinnande innebär detta följande:
Gråvattnet kyls ned i värmeväxlaren, kalks löslighet i vattnet ökar, och inga kalkbaserade beläggningar kan bildas via utfällning som en effekt av temperaturförändringen. Värmeåtervinningssystemet inkluderar heller inga våttorra zoner (områden där vatten kan dunsta och bilda kalkbeläggningar) som kan leda till problematiska beläggningar.
För produktens tappvattendelar, och i synnerhet kallvattnet som värms i värmeväxlaren, är uppvärmningen i sammanhanget mycket försiktig, upp till som mest 35 °C, att jämföra med den vattentemperatur på över 60 °C som kan ge problem vid hårda (kalkrika) vatten (Wennerholm, Varmvattenberedares beständighet, SP-rapport 1995:22). Tappvattensidan, vad gäller både kall och varmvatten är permanent och fullständigt vätta, och saknar därför våttorra zoner. Sammantaget är risken för problematiska kalkbeläggningar försumbar även för tappvattnet.
Artikeln uppdaterades 2024-10-09.