Henrik Hagman, innovatören bakom klimatsmart duschlösning, får Åforsk-stipendium

Henrik Hagman

Henrik Hagman, grundare till Umeåbaserade startupbolaget Enduce, är en av tio entreprenörer som får ta emot ÅForsk prestigefyllda stipendium på 200 000 kronor. Pengarna är tänkta att stötta entreprenörerna i att förverkliga deras affärsidéer.

– Vårt samhälle ställs ständigt inför nya utmaningar. Det har vi inte minst fått uppleva de senaste två åren. Årets stipendiater driver alla arbete som gör skillnad ur både miljö-, säkerhets- och vårdaspekter. De är entreprenörer med ambition och förmåga att stärka svensk innovationskraft, säger Carina Håkansson, styrelseordförande i stiftelsen ÅForsk.

Henrik, forskare i energiteknik vid Umeå universitet och teknisk specialist inom processindustrin, har tillsammans med medinnovatör Gustav Svenson skapat en patenterad och världsledande teknik för energiåtervinning ur duschvatten. Innovationen, en sorts golvbrunn, reducerar energiförbrukningen vid duschning med upp till 75 %, den högsta verkningsgraden i världen. Samtidigt är tekniken framtagen för att vara så enkel och prisvärd som möjligt, så att den kan bli tillgänglig för alla. Det betyder väsentlig klimatnytta och en energibesparing på ungefär 2 000 kWh/år för en familj på fyra personer.

– Jag är jättenöjd med vinsten. Jag har aldrig varit så mycket för tävlingar utan har mer resultatfokus, men det är härligt med delsegrar längst vägen. Jobbar man med en startup så blir det mycket oavlönat jobb på helger och kvällar, så stipendiet betyder att jag kan lägga ner mer tid på Enduce än vad jag kunnat göra annars, säger Henrik.

Och det finns inte brist på saker att göra för Enduce är inne i en mycket spännande fas.

– Vi gör ett varumärkesstrategiskt arbete i inkubatorn, håller på med flera patentansökningar, arbetar för att få i gång verifieringar av installation och teknik hos kunder i större skala, och försöker lära oss så mycket som möjligt om branschen genom marknadsundersökningar. Vi jobbar också på kapitalanskaffning och har flera intressenter där. Vi får hela tiden kvitto på att det finns ett stort intresse för vår produkt och vi för samtal med flera stora aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen, säger Henrik.

Teamet består, utöver Henrik, av medinnovatören och konstruktören Gustav Svenson och den multikompetente Thomas Holmberg som jonglerar allt från ekonomi, styrning, digitala plattformar, HR-frågor och affärsutveckling, utöver sitt arbete som pilot. I vintras anslöt också stjärnentreprenören Gustav Nord i rollen som strategisk rådgivare. Gustav Nord har själv byggt upp ett mycket framgångsrikt bolag från grunden. Bara 25 år gammal startade han brandskyddsbolaget Aptum tillsammans med vännen Gustav Paringer. Bolaget omsatte över 100 miljoner när de för några år sedan köptes upp av Presto.

– Vi har en stark teknisk kompetens i teamet, men har tidigare saknat ett affärsmässigt fokus. Vi behöver någon som kan hjälpa oss att omvandla marknadsmässig potential till affärer, och här har Gustav Nord både erfarenhet och nätverken, säger Henrik.

Han är tacksam för att affärsutvecklaren Johan Hedengran hos inkubatorn Uminova Innovation låg på och uppmuntrade honom att söka stipendiet, plus skrev ett innehållsrikt rekommendationsbrev. En självklarhet enligt Johan själv.

– Det är mycket att tänka på som entreprenör och grundare av ett ungt startupbolag. I min roll som stöttande affärsutvecklare behöver jag därför hjälpa idébäraren till lyfta blicken, utan att för den delen tappa fokus. En sådan sak kan vara att identifiera och nominera till relevanta stipendier, eller tipsa om mässor, bidrag, kontakter och alltid med koppling till de kritiska startupdelarna som affär, kund, team, teknik, hållbarhet, finansiering eller IPR, säger Johan.

Mer info:

Henrik Hagman, grundare Enduce och doktor i energiteknik
070-947 57 43
henrik.hagman@enduce.se
enduce.se

Lär dig mer på webbinarie

Delta gärna på våra regelbundna webbinarier för att lära dig mer om vår lösning. Under 30 minuter berättar vi om vår lösning, tekniken bakom och svarar på frågor. Webbinarierna genomförs via Teams.

Senaste nytt