Nu lanseras golvbrunnen som ska revolutionera branschen – återvinner 75 procent av energin i duschen

Gustav Nord, Henrik Hagman, Thomas Holmberg, Gustav Svenson

Uppvärmningen av varmvatten står, efter uppvärmning av bostadsutrymmen, för den största energiförbrukningen i bostäder och duschen är ofta det som förbrukar allra mest varmvatten. Därför har svenska greentech-bolaget Enduce utvecklat en unik lösning som återvinner hela 75 procent av energin när vi duschar; världens mest energieffektiva golvbrunn. Den patenterade lösningen har utvecklats under drygt tio års tid och testats över 10 000 gånger.

Lösningen är baserad på världsledande teknik för energiåtervinning. Utgående använt duschvatten förvärmer inkommande kallvatten, vilket gör att betydligt mindre varmvatten behöver tillföras till blandaren och stora mängder energi sparas. Produkten är robust utan slitage eller utbytesdelar och kan enkelt installeras antingen vid nyproduktion eller i befintliga byggnader, både i större fastigheter och privatbostäder.

– Äntligen! Nu kan alla ta del av vår lösning – det är helt galet att låta värdefull energi rinna ner i avloppet när vi istället enkelt kan spara både energi, pengar och framförallt minska miljöpåverkan. Målet är att sätta en ny standard för hela branschen, säger Henrik Hagman.

Ett flertal investerare står bakom innovationen och Energimyndigheten har bidragit med tre miljoner i stöd. Inför lanseringen har lösningen testats med goda resultat både i privatbostäder och större fastigheter, bland annat med en mycket positiv påverkan på driftnettot. Exempelvis Riksbyggen och HSB Living Lab deltar i verifieringen.

– Vi har skapat en lösning som både är den överlägset mest effektiva och samtidigt den mest prisvärda på marknaden av energisparande golvbrunnar – för att så många som möjligt ska kunna ta del av den. Med en ökad efterfrågan på hållbara lösningar förväntar vi oss en stark tillväxt och har stora planer på internationell expansion, säger Thomas Holmberg, vd på Enduce.

Priset för golvbrunnen ligger mellan 18–20 000 SEK exklusive moms och återbetalningstiden för ett familjehushåll som duschar 30 minuter per dag beräknas till cirka fem år.

Läs mer om Enduce eller anmäl dig till ett webbinarium för att veta mer om produkten och tekniken bakom på: https://enduce.se/

Bildtext: Grundarteamet – Gustav Nord, Henrik Hagman, Thomas Holmberg och Gustav Svenson.

Lär dig mer på webbinarium

Delta gärna på våra regelbundna webbinarium för att lära dig mer om vår lösning. Under cirka 45 minuter berättar vi om vår lösning, tekniken bakom och svarar på frågor. Webbinarierna genomförs via Teams. Varmt välkommen!

Senaste nytt