Betydelsen av duschplatsens utformning

Hur du utformar duschplatsen och var du placerar duschrummets ventilation är avgörande för hur energieffektiv och bekväm duschupplevelsen blir. Vi förutsätter normenlig ventilation i utrymmet runt duschplatsen i beskrivningen nedan.  

Med en öppen duschplats, utan effektiv avskärmning, kan så mycket som 4 000 watt (W) av duschvärmen förloras till omgivningen. Det motsvarar ungefär 20 % av den totala duscheffekten (vid duschning i 9 l/min i 39°C duschvatten och en kallvattentemperatur på 7 °C), vilket innebär att du får en mindre bekväm dusch och att möjligheten att återvinna energin i golvbrunnen begränsas.  

Om duschplatsen utformas med en effektiv avskärmning, och korrekt placerad ventilation minimeras istället effektförlusterna till i storleksordning 800 W, motsvarande ca 4 % av den totala duscheffekten, samtidigt som en god upptorkning av utrymmet mellan duschningarna bibehålls. Förbättringen ger en hög komfortnivå och goda förutsättningar för effektiv energiåtervinning i golvbrunnen.  

I vår värdekalkyl definierar vi duschplatsen på följande vis: 

En öppen duschplats saknar åtminstone en duschvägg och/eller har ventilationsutsuget direkt ovanför duschutrymmet. I dessa fall förångas duschvatten till omgivande luft i en omfattning som orsakar en kraftig nedkylande effekt på såväl duschvatten som kropp (upp till 4 000 W, att jämföra med att kroppen i vila genererar i storleksordning 80 W värme). Kyleffekten sänker givetvis komforten, och ökar energiförlusterna vid duschning. Förångat vattnet från den öppna duschplatsen transporterar energin till rumstempererade ytor som väggar, golv, badrumsinredning och ventilationssystem, där vattnet kondenserar i betydande mängder och gör ytor våta och speglar immiga, vilket resulterar i ökad försmutsning och i värsta fall mögeltillväxt. Efter avslutad duschning avdunstar fukten långsamt från ytorna, och den energi som transporterats till ytorna under duschning övergår till ventilationsförluster som är svåra att återvinna.   

En traditionell duschplats definierar vi som ett mellanting mellan den öppna energislukande duschplatsen med låg komfort beskriven ovan, och den ”optimerade” som beskrivs nedan. Beroende på exakt utformning av duschplatsen, samt placering och dimensionering av ventilationen i rummet, ligger effektförlusterna från den traditionella duschplatsen runt 2 800 W motsvarande 14 % av total duscheffekt.  

En energioptimerad duschplats kontrollerar luft- och energiutbytet i alla riktningar under duschning – vilket minskar förångningsförlusterna från kropp och duschutrymme kraftigt, vilket leder till en mycket komfortabel och energieffektiv duschning. En studie utförd i forskningsmiljön HSB Living Lab i Göteborg visar att energiförlusten från duschutrymmen minskade med i snitt 2 000 W (från ca 2800 W ned till ca 800 W) vid bytet från traditionella duschväggslösningar till energioptimerade. Den optimerade duschplatsen ger låg fuktbelastning på badrum och ventilationssystem, goda förutsättningar för effektiv energiåtervinning i golvbrunnen, samt god utvädring av duschplatsen mellan duschningar.   

Artikeln uppdaterades 2024-09-30.

Hjälpte den här artikeln dig?

12
0

Kontakta oss

Porträtt av Henrik Hagman på Enduce

Henrik Hagman

Teknik- och produktchef 
henrik.hagman@enduce.se
070-947 57 43

Mer från kunskapsbanken

Installation av Enduce energiåtervinnande golvbrunn leder till att energianvändningen minskar betydligt under driftsfasen (EPD modul B1).
Kalkrikt vatten har ingen problematisk påverkan på golvbrunnen varken på gråvattensidan (använt duschvatten) eller tappvattensidan. 
Ett varmvattenbaserat rengöringssystem värmer, smälter och spolar bort feta beläggningar ur värmeåtervinningssystemets värmeväxlare.

Lär dig mer på våra webbinarier

Välkommen att delta på våra öppna webbinarier där vi presenterar Enduce E1. Under 45 minuter får du en djupare förståelse för vår lösning och möjlighet att ställa frågor. 

Nyhet! Vi erbjuder numera webbinarier med olika fokusområden. Se vilka som intresserar dig bäst via länken nedan. Varmt välkommen!