Att minska energianvändningen på applikationsnivå, genom energiåtervinning direkt i duschplatsen, är enligt oberoende studier det effektivaste sättet att spara energi och sänka effektbehovet för varmvattenuppvärmning.
Enligt Boverkets byggregler får energibesparande teknikers bidrag till förbättring av energiprestanda inkluderas i beräkningarna utifrån teknikens påvisade energibesparing. Enduce E1 energiåtervinnngsgrad på 71-75 % är verifierad av RISE (2022). Testrapporten finns att ta del av under Dokument i huvudmenyn.
I Boverkets föreskrifter BFS 2027:6 (Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår) finns följande lydelse under tabell 2:2:
”Energi för tappvarmvatten enligt tabell 2:1 och tabell 2:2 får korrigeras för installationsteknisk lösning som kan påvisas medföra en besparing av energi till tappvarmvatten.”
Här öppnas för att inkludera värmeåtervinning på olika sätt, enligt texten i det allmänna rådet. Dock ska tappvarmvattenenergin i tabellerna alltid vara densamma, dvs 20 kWh/m2 Atemp och år för småhus och 25 kWh/m2 Atemp och år för flerbostadshus. Det är den tillförda energin till tappvarmvattenproduktion som ska beräknas med hänsyn till värmeåtervinning i detta fall.
Källa: The potential of waste-water heat recovery systems, Passive House Institute, 2022; City-wide model-based analysis of heat recovery from wastewater using an uncertainty-based approach, Lunds Universitet, RISE, 2022; Boverkets föreskrifter BFS 2027:6, Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd 2016:12.