Varför energiåtervinning i just duschen?

Andelen av hushållens totala varmvattenförbrukning som sker i duschen har ökat över tid, och uppgick 2021 till så mycket som 82% av varmvattenförbrukningen enligt Passive House Institute som i sin tur hänvisar till fältstudie från Danmark 2021 samt studie “stadsenergisystem 2027”.
Enduce utgår i sina beräkningar (så länge inget annat anges) från en mer konservativ varmvattenfördelning på 60% till duschen.

Duschen kombinerar det i genomsnitt varmaste vattenflödet med den i särklass längsta varaktigheten för respektive tapptillfälle. Andra tappställen har i regel så låg temperaturnivå och kort varaktighet att energimängderna från t.ex. kök och handfat absorberas vid tappstället och rören på vägen till ev centraliserade system för värmeåtervinning.

Genom att placera enheten för energiåtervinning i duschen där huvuddelen av varmvattenenergin används – minimeras energiförlusterna till omgivningen och vi får högsta möjliga effektivitet på energiåtervinning.

Hjälpte den här artikeln dig?

0
0

Kontakta oss

Porträtt av Henrik Hagman på Enduce

Henrik Hagman

Teknik- och produktchef 
henrik.hagman@enduce.se
070-947 57 43

Mer från kunskapsbanken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Enduce monterar sin golvbrunn

Webbinarium & möten

Välkommen att anmäla dig till våra öppna webbinarium. Under 30 minuter berättar vi om vår produkt, tekniken bakom och om genomförda installationer. Vi lyfter också fram studier och evidens som talar för den här typen av installation samt det värde som skapas. Webbinariet genomförs via Teams.

Du är också välkommen att boka ett digitalt möte med oss t.ex. om du har ett konkret projekt i åtanke eller vill fördjupa dig i vår värdekalkyl. Vi hjälper gärna till.