Är produkten godkänd och beprövad? 

Enduce E1 är testad enligt standard för golvbrunnar SS-EN 1253, vattensäkra inbyggnadsskåp SP-metod 5676, skyddsdon för att förhindra återströmning SS-EN 1717, ventilprovning NKB 13, samt sammansättningsanalys av mässing enl. SP 5309.   

Typtester utförda av RISE visar att Enduce E1 uppfyller kraven enligt Boverkets byggregler, BFS 2011:6 med ändringar till och med BFS 2020:4 – kapitel 6 Hygien, hälsa och miljö. Certifieringsarbetet pågår. Testningen är avslutad med godkänt resultat: 

  • Vattentäta skikt BBR 6:5331, 6:9531  
  • Dolda ytor i rum eller byggnadsdelar BBR 6:5334, 6:9532 
  • Installationer för spillvatten BBR 6:641 
  • Utformning BBR 6:644 
  • Installationer för tappvatten BBR 6:62 
  • Tappvatten BBR 6:623 
  • Återströmning BBR 6:624 
  • Utformning BBR 6:625. 

Utöver verifieringen av byggnads, miljö, hygien och hälsomässiga tester utifrån etablerade standarder enl. ovan – visar mätningar utförda av RISE också att den energiteknisk återvinningsgrad för till golvbrunnen inkommande energi är 71-75 %, samt att avsvalningshastigheten på värmeåtervinningssystemet är <3 h vilket borgar för en god legionellasäkerhet. All mässing i kontakt med tappvatten är tillverkade i avzinkningshärdig och blyfri legering CW724R. 

Utvecklingen av Enduce E1 började redan 2008 med grundläggande teknisk utveckling fram till 2013. Den första prototypen installerades i hushåll 2015. Utvecklingen till färdig produkt intensifierades efter 2020 och med stöd från bl.a. Energimyndigheten genomfördes en rad verifieringar med kravställande kunder under 2022-2023. Under denna period utfördes både oberoende tester och flera installationer i olika driftmiljöer, såsom korridorsboenden, lägenheter, villor, kommersiella lokaler och prefabricerade badrumsmoduler. Erfarenheterna från verifieringsprojektet har lett till att tekniken förfinats, harmoniserats med gällande branschregler, produktionen utvecklats, samt att typgodkännandetesterna kunnat slutföras sommaren 2024. Produktens design har också utvecklats under perioden för att vara enkel att använda och estetiskt tilltalande. 

Till dags dato har det duschats över 15 000 gånger med tekniken. De normenliga typtesterna bekräftar att tekniken är säker som byggprodukt och uppfyller samtliga relevanta krav på hygien, miljö, vattensäkerhet och beständighet. Erfarenheter från verklig drift visar att golvbrunnen behåller funktion över tid förutsatt att golvbrunnen rengörs typiskt var 30:de till 120:de duschning, beroende på duschvanor. 

Fördjupad information om typtester och godkännande 

Vattentäta skikt BBR 6:5331, 6:9531:

Fogar, anslutningar, infästningar och genomföringar i vattentäta skikt är vattentäta och uppfyller kraven för temperaturcykling av golvbrunn enligt EN 1253-1 och krav enligt SP metod 5676 och NT VVS 129 för kopplingslåda och genomföringar. Golvbrunnen är godkänd för installation närmare än 200 mm till vägg och uppfyller krav enligt EAD 030352-00-0503 annex A vid provning mot tätskiktssystem.

Dolda ytor i rum eller byggnadsdelar BBR 6:5334, 6:9532

Golvbrunnen har utlopp från kopplingslådan så att utläckande vattnet snabbt blir synligt och produkten uppfyller tillämpliga krav enligt SP metod 5676 och NT VVS 129.

Produkten har en funktion som säkerställer detektering av läckage i tappvatteninstallationen under produktens hela livslängd, antingen via traditionellt skvallerrör, eller via typgodkänd sensorbaserad läckageindikering enligt kommande BBR from 2025-07-01.

Installationer för spillvatten BBR 6:641. Produkten uppfyller kraven för golvbrunnar enligt EN 1253-1

Sammantaget har golvbrunnen egenskaper som motsvarar högt ställda krav i EN 1253-1 med avseende på bl.a. flöden, rensbarhet, samt egenskaper som minimerar risk för genomblåsning, uttorkning och spridning av lukt från golvbrunnen. 

Utformning BBR 6:644

Avloppsinstallationen har utformning och materialval för beständighet mot yttre och inre mekaniska, kemiska och mikrobiella processer.
Produkten uppfyller utformningskraven för golvbrunnar enligt EN 1253-1.

Installationer för tappvatten BBR 6:62

Tappvatteninstallationen är utförd av material som förhindrar att ohälsosamma koncentrationer av skadliga ämnen kan utlösas i tappvattnet. Installationen avger ej lukt eller smak till tappvattnet. Komponenterna som är i kontakt med tappvatten uppfyller hygienkrav enligt CR 068.

Tappvatten BBR 6:623

Rätt temperarat vatten med tillräckligt flöde (0,2 l/s) erhålles utan besvärande väntetid (tid till tempererad temperatur påverkas inte av Enduce E1, och påverkan på flödesstorleken vid installationen av Enduce E1 är försumbar).

Återströmning BBR 6:624

Tappvatteninstallationen är utformad så att återströmning av förorenat vatten och andra vätskor förhindras enligt krav i EN 1717.

  • Anslutning av tappkallvatten: Ej kontrollerbar backventil (EB)
  • Anslutning av tappvarmvatten: Ej kontrollerbar backventil (EB)

Återströmningskyddet för fallet tappkallvatten består utöver en ej kontrollerbar backventil även av skiljeväggar mellan gråvatten och tappvatten av provtryckt och täthetskotrollerat syrafast stål (AISI 316). I fallet tappvarmvatten består återströmningsskyddet mellan gråvatten och tappvarmvatten i normalfallet av en backventil i serie med en typtestad kulventil och en luftspalt.

Utformning BBR 6:625

Tappvatteninstallationen har en sådan utformning och har ett sådant material att den har tillräcklig beständighet mot de yttre och inre mekaniska, kemiska och mikrobiella processer. Komponenter för tappvatteninstallationen är avzinkningshärdiga och uppfyller krav för typgodkännande via funktionsprovning och trycktest vid 16 bar.

Utöver verifieringen av byggnads, miljö, hygien och hälsomässiga tester utifrån etablerade standarder enl. ovan – visar mätningar utförda av RISE också att den energiteknisk återvinningsgrad för till golvbrunnen inkommande energi är 71-75 %, samt att avsvalningshastigheten på värmeåtervinningssystemet är <3 h vilket borgar för en god legionellasäkerhet.
Utöver kraven i BBR 6:62 är all mässing i kontakt med tappvattnet tillverkade i avzinkningshärdig och blyfri legering CW724R.

Artikeln uppdaterades 2024-10-01.

Hjälpte den här artikeln dig?

1
0

Kontakta oss

Porträtt av Henrik Hagman på Enduce

Henrik Hagman

Teknik- och produktchef 
henrik.hagman@enduce.se
070-947 57 43

Mer från kunskapsbanken

Kalkrikt vatten har ingen problematisk påverkan på golvbrunnen varken på gråvattensidan (använt duschvatten) eller tappvattensidan. 
Ett varmvattenbaserat rengöringssystem värmer, smälter och spolar bort feta beläggningar ur värmeåtervinningssystemets värmeväxlare.
Serieproduktion och montering sker i huvudsak i Sverige. Produkten består till stor del av återvunnet material. Mässingen är blyfri.

Lär dig mer på våra webbinarier

Välkommen att delta på våra öppna webbinarier där vi presenterar Enduce E1. Under 45 minuter får du en djupare förståelse för vår lösning och möjlighet att ställa frågor. 

Nyhet! Vi erbjuder numera webbinarier med olika fokusområden. Se vilka som intresserar dig bäst via länken nedan. Varmt välkommen!