Är produkten säker mot legionella?

Ja, värmeväxlaren värmer kallvatten till en medelhög temperatur (typiskt 33-35C) enbart vid duschning vilket ger en mycket kort varmhållningstid och uppehållstid innan vattnet når termostatblandaren (sekunder). När duschningen avslutas svalnar värmeväxlaren ner så pass snabbt (<3 h) till en temperatur <25 C efter användning (1) att tid och temperatur inte är tillräcklig för legionellatillväxt då legionella kräver temperatur >25 C och en uppehållstid på tidsskalan dagar-veckor för att nå problematiska nivåer).

Avsvalningstid och temperaturer har kontrollerats av RISE efter duschning vid 40 C. Enduce golvbrunn är ur ett legionellaperspektiv därför betydligt säkrare än exempelvis isolerade kallvattenledningar dragna i ett ledningsschakt tillsammans med varmvattencirkulerande ledningar (som är godkända enl. Säker Vatten).

Hjälpte den här artikeln dig?

0
0

Kontakta oss

Porträtt av Henrik Hagman på Enduce

Henrik Hagman

Teknik- och produktchef 
henrik.hagman@enduce.se
070-947 57 43

Mer från kunskapsbanken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Enduce monterar sin golvbrunn

Webbinarium & möten

Välkommen att anmäla dig till våra öppna webbinarium. Under 30 minuter berättar vi om vår produkt, tekniken bakom och om genomförda installationer. Vi lyfter också fram studier och evidens som talar för den här typen av installation samt det värde som skapas. Webbinariet genomförs via Teams.

Du är också välkommen att boka ett digitalt möte med oss t.ex. om du har ett konkret projekt i åtanke eller vill fördjupa dig i vår värdekalkyl. Vi hjälper gärna till.