Energiåtervinning från badkar?

Lösningens funktionsprincip är att energin i det kontinuerliga flödet använt varmt duschvatten (gråvatten) värmeväxlas mot det kontinuerligt inkommande kallvattnet på sin väg mot duschblandaren under duschning. Denna funktionsprincip ger enligt oberoende studier bästa möjliga förutsättning för en högeffektiv energiåtervinning från dusch- och gråvatten.  

Att ansluta ett badkar som man duschar i till Enduce golvbrunn fungerar alltså, förutsatt att man kommer åt och kan öppna golvbrunnens golvsil för rengöring. Däremot kan ingen energi återvinnas vid uttappning av badkarsvatten om inget kallvatten används av duschblandaren.  

Hjälpte den här artikeln dig?

6
0

Kontakta oss

Porträtt av Henrik Hagman på Enduce

Henrik Hagman

Teknik- och produktchef 
henrik.hagman@enduce.se
070-947 57 43

Mer från kunskapsbanken

Hur duschplatsen utformas och ventilationen placeras spelar en stor roll för duschkomfort, badrumsklimat och inte minst energieffektiviteten.  
Enligt Boverket får energibesparande teknikers bidrag till förbättring av energiprestanda inkluderas i beräkningarna utifrån teknikens påvisade energibesparing.
Enduce minskar inte vattenförbrukningen totalt sett men varmvattenförbrukningen minskar. Resursbesparingen ligger i huvudsak i energin och inte i vattnet.

Lär dig mer på våra webbinarium

Varmt välkommen att lära dig mer om Enduce E1 under våra öppna och regelbundna webbinarium. Under cirka 45 minuter berättar vi om vår lösning, tekniken bakom och svarar på frågor. 

Det går också bra att boka ett enskilt möte med oss för att samtala om ett specifikt projekt eller frågeställning.